maanantai 22. lokakuuta 2018

Hematologia ja onkologia

Ni hao!
Kolmas viikko oltiin kokonaan hematologian ja onkologian eri osastoilla. Meidän kanssa samaan paikkaan tuli myös kaksi muuta suomalaista vaihtaria, Jasmin ja Laura.
Ensimmäisenä päivänä oltiin osastolla 4. Siellä oli kaksi meitä ohjaavaa hoitajaa, Michelle ja Daisy, ja he puhuivat tosi sujuvaa englantia. Daisy esitteli meille osastoa ja hoitajien toimintaa. Iltapäivästä meille näytettiin opetusvideoita esim. happihoidosta, kanyylin laitosta ja nenämahaletkun laitosta ja ne videot oli kiinaksi😄. Kyllä me niistä, ehkä jotain opittiin kuitenkin. Lisäksi meille esiteltiin koko hematology&oncology rakennus. Alimmassa kerroksessa oli outpatient pharmacy ja outpatient clinic. Alimmassa kerroksessa oli myös saattohoitoon tarkoitettu huone.
Saattohoito huone

Outpatient pharmacy

Vastaanottotiski poliklinikalle. Tässä kaiken keskellä mitattiin mm. potilaiden verenpaineet.
Oltiin kaksi päivää tutustumassa poliklinikan toimintaan. Seurattiin PICC- kanyyleiden ja keskuslaskimoporttien puhdistuksia, sekä niiden kautta otettavien verinäytteiden ottoa. Lisäksi päästiin seuraamaan selkäydinpunktioita. Polilla nähtiin ihan super reippaita pikkupotilaita, jotka tulivat yksin huoneeseen ja toimenpiteisiin! 

PICC:n puhdistus

Selkäydinpunktio

Hoitohuone.
Yksi päivä oltiin osastolla, jossa potilailla kaikilla oli leukemia. Päivä alkoi perinteisesti aamukierroksella, jossa kaikki hoitajat kiertivät kaikki huoneet läpi. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että huoneessa pyörähdettiin ympäri... Tämä oli kiireinen ja meidät laitettiinkin "lepäämään" leikkihuoneeseen lounaan jälkeen. Meille tuli olo, että meidät taidettiin vain siirtää edestä pois..

Viimeisenä päivänä oltiin taas osastolla 4 ja pidettiin siellä esitelmä ohjaajillemme, että mitä ollaan opittu viikon aikana ja mitä eroja Suomen ja Kiinan sairaalakulttuureissa ja toimintatavoissa on. Yllättäen esitystä tuli seuraamaan myös useampi vaihto-opiskelija Hollannista. 

Osa meidän esitelmästä.
Tällä viikolla meillä oli perjantaina oppitunteja. Ensimmäinen tunti oli TCM eli traditional chinese medicine ja oltiin Zhoupu hospitalissa yhden lääkärin vastaanotolla. Luultiin, että päästään seuraamaan esim. hierontaa tai akupunktioita, mutta istuttiinkin puolitoista tuntia siinä oven pielessä lääkärin vastaanotolla😄. Lisäksi meillä oli kaksi Spoken Chinese- tuntia putkeen. 

TCM- osasto sairaalalta.
Tämä löytyi koulun seinältä. Tuttu koulukin siellä mainittu!



Toinen harjoittelu viikko

Lomaviikon jälkeen meillä jatkui harkka Shanghai Children's Medical Centerissä. Alkuviikko oltiin toisella sydänkirurgian osastolla kuin ensimmäisellä viikolla ja loppuviikoksi siirryttiin hematologian ja onkologian osastolle. 
Sydänkirurgian osasto oli 42 paikkainen. Osastolla oli kaksi yhden hengen huonetta ja meille huoneet esiteltiin siten, että "näiden potilaiden vanhemmat ovat rikkaita". Yhden hengen huoneet ovat siis hinnakkaampia kuin huoneet, joissa on useampi potilas. 
Sydänkirurgian osaston potilaille oli tehty kaikille sydänoperaatio, mutta ei avoleikkauksessa. Meidän ohjaaja näytti meille osaston potilaiden röntgenkuvia, joista näkyi hyvin erilaiset sydänviat. Saatiin siis konkreettisesti tietää, miltä esim. pulmonaarinen stenoosi näyttää sydämessä. Kuljettiin osastolla aika paljon kohta valmistuvan hoitajan mukana, joka oli ollut vaihdossa Suomessa. Hänen kanssaan päästiin kuuntelemaan lasten sydänääniä ja laskemaan pulsseja. Osastona tämä oli kyllä mielenkiintoinen!😊

Osaston nurse stationin seinämaalaus


Seitsemän paikkainen potilashuone


Verinäytteen ottoon tarvittavia välineitä
Happityyny, josta potilaat sai happea kuljetuksen aikana leikkaussalista osastolle.

Keskiviikkona siirryttiin hematologian ja onkologian osastolle. Shanghaissa on Kiinan kuuluisimmat lasten Heart Center ja Hematology&Oncology Center. Molempiin tulee potilaita ympäri Kiinaa, ei siis ainoastaan Shanghaista. 
Oltiin siis osastolla, jossa lähes kaikilla potilailla oli jokin syöpä. Potilaita oli kaiken ikäisiä, pienin oli vain muutaman kuukauden ikäinen ja vanhin  taisi olla

15-vuotias. Tällä osastolla päästiin letkuttamaan iv-nesteitä! Tuntuu hassulta olla iloinen noinkin "pienestä" tehtävästä, mutta täällä ei saada osallistua hoitoihin juurikaan, vaan seuraillaan sivusta. Tällä osastolla päästiin seuraamaan myös PICC:n hoitoa ja puhdistuksia. 
Keskiviikkona päästiin seuraamaan, kun yhden potilaan isä luovutti verta. Veri meni koneeseen, joka erotteli siitä eri verisolut, koska käyttöön tarvittiin vain verihiutaleita. Tämä olisi ollut aiheena mielenkiintoinen, mutta ei me ymmärretty ohjeistuksesta mitään, koska esittely oli kiinaksi..
PICC:n puhdistusta.
Tämä kone erotteli verisolut.

Tältä hematologian ja onkologian osastolta eräs potilas lähti BMT- hoitoon eli luuydin siirtoon. BMT- huoneet ovat steriilejä huoneita, joissa potilaat viettää yhden kuukauden. Huoneeseen saa lähteä mukaan yksi omainen. Kuukauden aikana huoneesta ei saa poistua ja huoneeseen menevät hoitajat ja lääkärit pukeutuvat suoja-asuihin. Ruoka ja juoma tulee huoneeseen erillisen luukun kautta. Kaikki huoneeseen vietävät tavarat (puhelimet, kirjat, vaatteet ym.) steriloidaan. Myös potilas ja omainen menevät steriloivan suihkun kautta. Kaikilta BMT- hoitoihin meneviltä potilailta leikataan hiukset pois. Luultiin ensin, että myös omaisilta leikataan hiukset, mutta he voivatkin käyttää suojahattua😄

Ahkerat opiskelijat ja hengitysmaskit käytössä totta kai!

maanantai 15. lokakuuta 2018

Sydänkirurgian vuodeosasto


Aloitimme harjoittelun Shanghain lastensairaalassa rintakirurgian vuodeosastolta. Osasto oli 45 paikkainen, johon potilaat tulivat leikkauksen jälkeisen tehohoidon päätyttyä jatkohoitoon.

Tässä osaston suurin huone jossa kuusi paikkaa plus yksi lisäpaikka. Huoneita on myös pienempiä. Joillakin osastoilla on myös varakkaille perheille tarkoitettuja yhden hengen huoneita. Jokaisessa huoneessa on yksi vessa ja jokaisen sängyn vierellä on levitettävä tuoli jossa omainen yöpyy joka yö. 
Lääkkeiden tarkistus meneillään

Pääsääntöisesti jokaisella potilaalla on hoidettu jokin synnynnäinen sydänvika avoleikkauksessa.

Tässä imeväisikäinen leikkauksen jälkeen
Omaisten merkitys on erittäin tärkeä lapsen hoidossa. Vanhemmat otetaan heti alussa kaikkiin hoitotoimenpiteisiin mukaan ja vanhemmat toteuttavat perushoidon pääsääntöisesti kokonaan itse.

Toimenpidehuone missä muun muassa laitetaan lapsille kanyylit

Kiinassa tuntuu jokaiseen työ tehtävään olevan eri tekijä. Lisäksi sairaanhoitajat ja harjoitteliat ovat eri asteilla. Vasta-aloittaneet harjoittelijat vaihtavat lakanoita ja putsaavat hoitotarvikkeita. Hieman pidemmälle päässeet opiskelijat jakavat suunkautta otettavat lääkkeet ja putsaavat leikkaushaavoja. Opiskelijat toimivat aika paljon yksin tai vasta valmistuneen hoitajan kanssa, joka ei vielä saa tehdä kaikista vaativimpia tehtäviä, kuten kanylointia. Onneksi me pääsimme kaikkien hoitajien mukaan.

Pitkään työskennelleet sairaanhoitajat vievät potilaiden iv-lääkkeet ja laittavat potilaille kanyylit, sekä kirjaavat ahkerasti niin tietokoneille, kuin paperisille lomakkeille.

Kiirettä osastoilla ei tunnu olevan ja jokaiseen hoitotoimenpiteeseen voi osallistua viisikin henkilöä.

Sairaanhoitajat valmistelemassa iv-lääkkeitä potilaille. Opiskelian tunnistaa erilaisesta työasusta.
Viimeinen kiva huomio. Laskujemme mukaan osastolla oli parhaillaan 17 lääkäriä muutama kandi mukaan laskettuna. Olisipa meillä suomessakin muutama lääkäri enemmän!!🙄

torstai 11. lokakuuta 2018

Lomaviikko


Toinen viikko meni odotellessa harkan alkua sekä tutkiessa Shanghain nähtävyyksiä. Tässä muutamia kuvia.

The Bund
Tässä kohtaa kuvamme päätyi myös useiden muiden kiinalaisten puhelimiin. Olimme yksi nähtävyys itsekkin!


Herkkuateria lähellä vanhaa kaupunkia. Keskellä kuvassa sammakkoa, jota suosittelemme kaikille Kiinaan matkaaville! 🐸🐸🐸
East Nanjing Road


Yao Ming, kiinalainen koripalloilija Madame Tussaudsin vahakapinetissa. Kuvan henkilöillä 71cm:n pituusero.
Ya Yan Garden. Vanhassa kaupungissa sijaitseva puutarha. Kaunis paikka, mutta turhan tiivis tunnelma tuhansien muiden turistien kanssa. Heti puutarhan muurien jälkeen alkoi taas suurkaupungin vilske.

torstai 4. lokakuuta 2018

Ensimmäinen viikko


Matka Kiinaan alkoi maanantaina 10.9. hieman haikeissa tunnelmissa molempien osalta. Onneksi olo helpotti jo Helsinkiin päästyämme ja jännitys alkoi laueta. Matka Kiinaan oli pitkä… Saavuimme Shanghain Pudongin lentokentälle varhain seuraavana aamulla. Kentällä meitä odotti tulevan koulumme opiskelija, joka saattoi meidät asuntolaamme. 

Tapasimme pikaisesti Kiinan kielen opettajamme ja muuten jäimmekin keskenämme ihmettelemään, mitä tapahtuu seuraavaksi.
Koulualueemme ja lähikaupat oli nopeasti tutkittu ja hahmotettu. Onneksi ihan koulumme ulkopuolella on iso ”ostoskeskus” joka on täynnä erilaisia ravintoloita. Emme jää ainakaan nälkäiseksi tällä reissulla (kai)! Ensimmäinen päivä menikin syödessä ja nukkuessa. 🍜

Ekalla viikolla tuli tutustuttua kampuksen alueeseen. Itse koulussamme taitaa opiskella yli 300 000 oppilasta eri sosiaali- ja terveydenhoidonaloilta. Koulu aluettamme ympäröi aidat ja alueella on jatkuvat valvonta. Porteilla vartio 24/7 vahtimestarit, jotka valvovat, ettei koulualueelle tule sinne kuulumattomia ihmisiä. Portit sulkeutuvat 23.00, joka ilta. Onneksemme länsimaalaiset vaihto-oppilaat pääsevät porteista sisään mihin aikaan vain, toisin kuin Kiinalaiset opiskelijat. 

Kampuksesta löytyy hyvät urheilu mahdollisuudet. On yleisurheilu kenttäää, tennis- sulkapallo ja koripallo kenttiä. Ostimmekin 100RMB maksavat tennismailat ja pelailemme sillon tällön aikamme kuluksi. Kuntosalikin kampukselta löytyy, mutta ei vielä olla käyty sitä tarkastamassa. Kiinalaiset ahkerasti käyttävätkin urheilukenttiä hyödykseen, mutta meille hyvin oudoilla tavoilla. 😁

Osallistuimme muutamalle Yhdysvaltalais opettajien pitämille tunneille. Aiheina oli Fundamentals, Biology ja Medical Terms. Opettajien tyyli opettaa oli hyvin erilainen, kuin meillä Suomessa. Opettajat olivat hyvin pirteitä ja iloisia!



Tässä vielä Helsingin lentokentällä valmiina lähtöön!